· 

Wat verdient een auteur aan het schrijven van een boek?

"Een boek schrijven, wat verdient dat nou?"

Op 14 april verscheen mijn debuut Het schuilhuis. Een van de meest gestelde vragen sindsdien, is wat ik nou eigenlijk verdien aan het schrijven van een boek. Schoorvoetend dan, want veel mensen zijn er nieuwsgierig naar, maar vinden het toch ongemakkelijk om de vraag te stellen. ;-) Aangezien velen zich dit afvragen en ik dat best wil vertellen, lees je in deze blog het antwoord. Let's talk money!

In 2003 verscheen Saskia Noorts debuut Terug naar de kust. Het boek werd een hit: ruim 200.000 exemplaren vlogen over de toonbank. Een jaar na de verschijning van haar debuut verscheen De eetclub, en ditmaal werden er ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het was het begin van een succesvolle schrijfcarrière, die Saskia Noort onder andere een villa aan het Vondelpark en een huis op Ibiza opleverde.

 

Veel mensen hebben de indruk dat het schrijven van een boek een echte cashcow is. Maar is dat ook anno 2022 nog zo? Voor ik dat antwoord geef is het eerst goed om te weten hoe een boekenprijs is opgebouwd. Er zijn namelijk veel poppetjes bij het proces betrokken - van auteur en uitgever tot redacteur en boekhandelaar. Wie verdient nu eigenlijk wat?

Opbouw van de boekenprijs

Voordat een boek in de winkels ligt is daar een heel proces aan vooraf gegaan. Een proces waaraan vooral de uitgever kosten maakt. Er wordt een redacteur, een persklaarmaker en een corrector ingehuurd. Ook maakt de uitgever kosten voor het kopen of vormgeven van een cover, het inhuren van een fotograaf voor de auteursfoto en natuurlijk voor het drukken en distribueren van een boek. En dan zijn er nog de kosten voor de promotie van het boek. Al deze kosten moeten worden terugverdiend met de boekenverkoop. Uit die taart van opbrengsten krijgt de auteur daarom maar een klein stukje.

 

OPBOUW BOEKENPRIJS BIJ SELFPUBBEN

Bij auteurs die een boek in eigen beheer uitbrengen, oftewel selfpubben, is de som iets anders: van de verkoop van hun boek krijgen zij een grotere hap uit de taart, omdat er geen uitgever tussen zit. Maar hoewel de marge groter is, hebben zij vooraf ook alle kosten moeten maken die anders een uitgever voor zijn rekening neemt. Bovendien hebben zij tijd in het uitgeefproces gestoken die een auteur die via een uitgever een boek uitbrengt, er niet aan hoeft te besteden. Als selfpubber moet je immers je boek helemaal zelf op de markt brengen. Wat lucratiever is, is moeilijk te zeggen omdat dit van veel factoren afhangt.

Wat verdient een auteur aan een boek?

Schrijvers die bij een uitgeverij een boek uitbrengen, verdienen per verkocht boek gemiddeld 8% tot 12% van de verkoopprijs, ook wel royalty's genoemd. Als de verkoopprijs van een boek € 20,- is, levert dat de auteur dus tussen de € 1,60 en € 2,40 per verkocht boek op.

 

Daarnaast hebben we in Nederland de Stichting Lira, die jaarlijks een inschatting maakt hoeveel bibliotheekboeken er zijn uitgeleend. Op basis van die inschatting wordt er aan het einde van elk jaar een percentage aan de auteur uitgekeerd. 

 

Over deze verdiensten dragen schrijvers vervolgens 9% af aan de belastingdienst. En loopt de verkoop echt in de aantallen, dan schiet dat percentage omhoog naar 12%.

 

Hoeveel een auteur onderaan de streep aan het schrijfwerk verdient, hangt dus af van hoeveel boeken er verkocht en uitgeleend worden. Een gevestigde schrijfster als Esther Verhoef, één van de succesvolste van Nederland, verkoopt - net als Saskia Noort - zo 200.000 exemplaren per boek, waar een onbekende debutant vaak al blij is met 1.000 verkochte exemplaren. Gemiddeld ligt de verkoop van een boek rond de 4.000 exemplaren. Uitgaande van een prijs van € 20,- per boek is de totale opbrengst rond de € 8.000,-. Als je weet dat er zo'n anderhalf jaar werk in een boek zit, is dit aan de lage kant. Althans: ten opzichte van een gemiddeld salaris. 

Kun je leven van het schrijven van boeken?

Van het schrijven van boeken ga je in de meeste gevallen niet rijk worden. Kun je leven van het schrijven van boeken? In de meeste gevallen is het antwoord nee. Saskia Noort en Esther Verhoef zijn uitzonderingen. In Nederland kan slechts een handjevol schrijvers - zeg: zo'n 50 auteurs - leven van het schrijven van boeken. De rest vult hun inkomen aan met ander, al dan niet schrijf-gerelateerd werk. Het aantal auteurs dat kan leven van de opbrengst van hun boeken is de laatste jaren enorm afgenomen. Dit doordat we minder boeken zijn gaan lezen en vooral doordat we minder boeken zijn gaan kopen. Netflix is een geduchte concurrent, en dan is er nog het illegaal downloaden van boeken. 

 

Veel schrijvers vullen hun inkomen aan met ander schrijfwerk, door schrijfcoaching of manuscriptbegeleiding aan te bieden. Of met andere verdiensten uit hun boeken, zoals het geven van lezingen of de opbrengsten door de verkoop van film- of vertaalrechten.

 

En in mijn specifieke geval? Kan ik leven van het schrijven? Van mijn debuut Het schuilhuis zijn, sinds het boek uitkwam in april, inmiddels ruim 15.000 exemplaren verkocht, dus do the math. ;-) Een mooi aantal waar ik als onbekende, debuterende auteur natuurlijk enorm blij mee ben, maar het is geen reden om te stoppen met mijn bedrijf en te gaan rentenieren op de Bahama's. Ik vul mijn inkomen aan met het schrijven van offline en online teksten voor ondernemers, met redactie en social media marketing. Maar als ik nooit meer één cent zou verdienen aan het schrijven van boeken, dan zou ik toch blijven schrijven. En ik denk dat dat voor de meeste schrijvers geldt.

 

Liefs,

Wat verdien je aan het schrijven van een boek?